Tips Ομορφιάς #1

Tips Ομορφιάς

Σίγουρα θα έχετε δεί κάποιο άρθρο με τίτλο όπως: «Δείτε το μυστικό ομορφιάς που έχει τρελάνει την υφήλιο! Άμεσα αποτελέσματα!». Ίσως πατήσατε πάνω. Το άρθρο έλεγε να τρίψετε 2 φλούδες λεμόνι στο πρόσωπό σας (δείτε εδώ γιατί αυτό θα ήταν κακή ιδέα).

Ακόμη χειρότερα, μπορεί να υποσχόταν να θεραπεύσει κάποια σοβαρή δερματική πάθηση με απλά σπιτικά υλικά.

Επειδή λοιπόν η παραπλάνηση και οι ψευδοεπιστήμες καλά κρατούν, ειδικά στον χώρο της ομορφιάς όπου τα πράγματα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα επιστημονικά για τον μέσο καταναλωτή, ας δούμε μερικά πραγματικά μυστικά ομορφιάς, βασισμένα στην επιστήμη!

 

Ακόμη και μικρή έκθεση στον ήλιο προκαλεί φωτογήρανση

Δεν είναι απαραίτητο να φτάσετε στο σημείο του ηλιακού εγκαύματος για να προκληθεί μόνιμη βλάβη στο δέρμα σας από τον ήλιο. Στο 1/10 το χρόνου που χρειάζεται για να πάθετε έγκαυμα απο τις υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ηλίου, ενεργοποιείται το ένζυμο MMP-1, που διασπά το κολλαγόνο. Το κολλαγόνο είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρωτεϊνη, που δίνει στο δέρμα την σφριγηλότητα του. Η έλλειψη κολλαγόνου λόγω φυσικής ή φωτο-γήρανσης είναι από τους κύριους λόγους εμφάνισης ρυτίδων και ανομοιόμορφης επιδερμίδας.

Η λύση είναι μία. Καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες.

 


Το λιπαρό δέρμα μπορεί να χρειάζεται ενυδάτωση

Ένα λιπαρό δέρμα παράγει περισσότερη ποσότητα σμήγματος από ότι ένα ξηρό δέρμα. Το σμήγμα, είναι το φυσικό ‘’ενυδατικό’’ του δέρματος, εμποδίζοντας το δέρμα να ‘’χάσει’’ νερό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι παρότι ένα λιπαρό δέρμα χάνει πιο δύσκολα νερό, αυτό δεν σημαίνει και ότι είναι αδύνατο να χάσει υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ή οτι πάντα θα έχει το νερό που χρειάζεται. Εάν έχετε λιπαρό δέρμα αλλά το νιώθετε να σας ‘’τραβάει’’, τότε το δέρμα σας χρειάζεται ενυδάτωση.


Η λύση βρίσκεται είτε στο να αυξήσετε την κατανάλωση νερού, είτε στο να χρησιμοποιήσετε κάποια ενυδατική κρέμα. Προτιμήστε κρέμες με υαλουρονικό, καθότι εκτός του ότι είναι το κορυφαίο ενυδατικό συστατικό, δεν αφήνει αίσθηση λιπαρότητας στο δέρμα όπως άλλα ενυδατικά συστατικά, πχ γλυκερίνη.

 

Ο υπερβολικός καθαρισμός κάνει κακό

Ωραία η άισθηση του καθαρού προσώπου, αλλά ο καθαρισμός είναι μια διαδικασία όπου βλαβερά χημικά έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας. Τα χημικά αυτά ονομάζονται επιφανειοδραστικά. Αυτά είναι τα ενεργά συστατικά των καθαριστικών προσώπου. Η δουλειά τους είναι να αναμιγνύουν το νερό με τα λιπαρά κατάλειπα στο πρόσωπο ούτως ώστε να δεύτερα να απομακρυνθούν. Τα επιφανειοδραστικά είναι βλαβερά για το πρόσωπο εάν καθαρίζεστε συχνά, γιατί δεν διαλέγουν ποιά κατάλειπα θα απομακρύνουν. Έτσι κάθε φορά που πλένετε το πρόσωπό σας, αφαιρείτε και πρωτεΐνες και σμήγμα που φυσιολογικά υπάρχουν και προστατεύουν την επιδερμίδα σας.


Η λύση αυτή την φορά είναι να μην το παρακάνετε. Καθημερινός ήπιος καθαρισμός δεν θα βλάψει το πρόσωπό σας, ούτε εβδομαδιαίος πιο βαθύς (scrub). Οτιδήποτε περισσότερο όμως, και κινδυνεύεται να στερήσετε το δέρμα σας από τα συστατικά που το κρατούν υγιές και νεανικό.

 

Σπιτικές συνταγές ομορφιάς που πραγματικά δουλεύουν

Ορισμένα φρούτα (όπως ανανάς, παπάγια και ακτινίδιο) περιέχουν πρωτεολυτικά ένζυμα. Τα ένζυμα αυτά διασπούν τις πρωτεΐνες που συγκρατούν τα νεκρά κύτταρα στην επιδερμίδα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φλούδες απο ακτινίδιο, τρίβωντας τις ελαφρά στο πρόσωπο σας για λίγα λεπτά και μετά να ξεπλυθείτε. Πρώτα όμως σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε ευαισθησία στο φρούτο που θα χρησιμοποιήσετε. Ειδικά το ακτινίδιο μπορεί να προκαλέσει εύκολα δερματικό ερεθισμό. Εάν όμως δεν σας ενοχλεί, είναι μία καταπληκτική λύση.

 


Χρησιμοποιήστε ενυδατική με δείκτη προστασίας SPF

Το αντηλιακό είναι το πιο σημαντικό προϊόν για την φροντίδα της επιδερμίδας και την μάχη ενάντια στην πρόωρη γήρανση. Δεν χρειάζεται όμως να χρησιμοποιείτε σκέτο αντηλιακό. Μια ενυδατική προσώπου με αντηλιακό δείκτη προστατεύει το ίδιο καλά με το αντηλιακό, ενώ παράλληλα παρέχει επιπλέον ενυδάτωση.

Η μόνη διαφορά με τα απλά αντηλιακά προσώπου είναι η αντοχή στο νερό και τον ιδρώτα. Εάν το εφαρμόζετε όμως σε τακτά διαστήματα, προτιμήστε ενυδατική με φίλτρα SPF.

Εδώ θα πρέπει να δώσετε προσοχή και στην ετικέτα του προϊόντος, καθώς θα πρέπει να παρέχει προστασία ευρέως φάσματος, UVA και UVB!

 


Αλλάξτε προϊόντα

Η κατάσταση του δέρματός σας, ξηρό – λιπαρό – ευαίσθητο, καθώς και άλλες καταστάσεις όπως ικανότητα να αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η θερμοκρασία, η υγρασία, η διατροφή, κλπ.

Θα πρέπει να προσαρμόσετε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του δέρματός σας.

Περί Πέππας Ιωάννης 26 Άρθρα
Φαρμακοποιός