Σχιζοφρένεια και εντερική χλωρίδα

βακτήρια, προβιοτικά, έντερο, μικροχλωριδα, σχιζοφρένεια

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση μεταξύ των βακτηρίων του ανθρώπινου εντέρου και της σχιζοφρένειας, μιας σοβαρής μακροχρόνιας ψυχιατρικής κατάστασης, της οποίας ο μοριακός μηχανισμός εξακολουθεί να μην είναι πλήρως κατανοητός από τους επιστήμονες.

Η σχιζοφρένεια είναι ένα όνομα που περιλαμβάνει μια σειρά από ψυχολογικά συμπτώματα και συμπεριφορές, όπως ψύχωση, παραληρητικές ιδέες και ψευδαισθήσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα πιστεύουμε ότι ξεκινούν από τον εγκέφαλο. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances δείχνει ότι το μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε ορισμένες πτυχές της σχιζοφρένειας.

«Αντιλαμβανόμαστε τη σχιζοφρένεια ως νόσο του εγκεφάλου», δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Discovery Magazine, ο καθηγητής Ma-Ling Wong από το Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Upstate Syracuse στην Νέα Υόρκη. “Αλλά ίσως πρέπει να επανεξετάσουμε αυτή τη γραμμή σκέψης και να σκεφτούμε ότι ίσως το έντερο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.”

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα βακτήρια του εντέρου 63 ανθρώπων που πάσχουν από σχιζοφρένεια (τόσο ασθενείς που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή όσο και ασθενείς που δεν λάμβαναν) και 69 ανθρώπων από μια υγιή ομάδα ελέγχου, αναλύοντας το γενετικό υλικό από δείγματα κοπράνων.

Διαπίστωσαν ότι όχι μόνο οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια είχαν μια λιγότερο διαφοροποιημένη εντερική χλωρίδα, αλλά είχαν ορισμένες ομάδες βακτηρίων που ήταν τόσο χαρακτηριστικές για τους ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια, ώστε ήταν σε θέση να εντοπίσουν εκείνους που έπασχαν μόνο από τη χλωρίδα του εντέρου τους, αλλα και να εκτιμήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης μεταμοσχεύσεις κοπράνων από τους ασθενείς με σχιζοφρένεια σε ποντίκια χωρίς μικρόβια. Αναφέρουν στη μελέτη ότι αυτά τα ποντίκια έδειξαν συμπεριφορές παρόμοιες με ποντίκια που έχουν ”κατασκευαστεί” για να έχουν μια κατάσταση παρόμοια με τη σχιζοφρένεια.

Η ομάδα συμπεραίνει ότι αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων στοιχείων της μικροχλωρίδας του εντέρου και της σχιζοφρένειας, και πως εξετάζοντας το έντερο μπορεί να βρεθεί ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης της σχιζοφρένειας.

Η σύνδεση των μεταβολικών διεργασιών των μικροβίων του εντέρου με τις συνθήκες ψυχικής υγείας είναι ένα αμφιλεγόμενο και δυσνόητο πεδίο. Η μέχρι τώρα έρευνες για την σύνδεση αυτή ήταν κυρίως σε ζωικά μοντέλα, όπου οι ερευνητές εξέταζαν τη συσχέτιση εντέρου-εγκεφάλου. Μόνο πρόσφατα, έγιναν παρόμοιες προσπάθειες για να κατανοήσουμε το εάν και πόσο σημαντικό είναι αυτό στον άνθρωπο.

Γνωρίζουμε ότι το έντερο δεν είναι απλώς ένα μέρος για να απορροφηθεί το φαγητό και το νερό. Αρκετές σημαντικές ενώσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι νευροδραστικές (όπως η σεροτονίνη), παράγονται στο ανθρώπινο έντερο. Τα βακτήρια μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο στην παραγωγή τους, συμβάλλοντας στην υποβάθμιση ή στην τροποποίηση αυτών των μορίων, αλλά η έκταση της επιρροής τους παραμένει σε μεγάλο βαθμό ασαφής.

Είναι τέλος σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτή η σύνδεση δεν συνεπάγεται αιτιότητα, ούτε μας δείχνει εάν πρόκειται για την σχιζοφρένεια που επηρεάζει τη χλωρίδα του εντέρου ή το αντίστροφο. Μαθαίνουμε σιγά-σιγά περισσότερα πάνω σε αυτόν τον τομέα και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μελετάμε περαιτέρω πώς οι διανοητικές καταστάσεις όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και το άγχος και τα βακτήρια στην πεπτική μας οδό σχετίζονται μεταξύ τους.

Πηγές:
1. www.iflscience.com
2. http://blogs.discovermagazine.com/d-brief/2019/02/07/gut-bugs-may-shape-schizophrenia/#.XGRdFFwzaUm
3. http://advances.sciencemag.org/content/5/2/eaau8317

Περί Πέππας Ιωάννης 26 Άρθρα
Φαρμακοποιός