8 Συμπτώματα του Υποθυρεοειδισμού

Υποθυρεοειδισμός

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι πολύ κοινές. Στην πραγματικότητα, περίπου το 12% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν μη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι γυναίκες έχουν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή του θυρεοειδούς από τους άνδρες. Επίσης, η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων του θυρεοειδούς αυξάνεται με την ηλικία και τα προβλήματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τους ενήλικες διαφορετικά από τα παιδιά.

Πολύ γενικευμένα, οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι υπεύθυνες για το συντονισμό της παραγωγής ενέργειας, της ανάπτυξης και του μεταβολισμού στο σώμα σας.

Προβλήματα μπορεί να προκύψουν όταν τα επίπεδα αυτής της ορμόνης είναι πολύ υψηλά ή χαμηλά.

Ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας και μειώνει την ανάπτυξη πολλών τμημάτων του σώματος.

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός, σε σχήμα πεταλούδας αδένας, που βρίσκεται μπροστά και εκατέρωθεν της τραχείας.

Εάν τοποθετήσετε τα δάχτυλά σας στις πλευρές του ”μήλου του Αδάμ” σας και καταπιείτε, θα αισθανθείτε τον θυρεοειδή σας αδένα να γλιστράει κάτω από τα δάχτυλά σας.

Ο αδένας αυτός, απελευθερώνει τις θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες ελέγχουν την ανάπτυξη και το μεταβολισμό ουσιαστικά κάθε μέρους του σώματός σας. Αυτές οι ορμόνες είναι η θυροξίνη (Τ4), η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η καλσιτονίνη. Τις περισσότερες φορές, όταν αναφερόμαστε στις ορμόνες του θυρεοειδούς αναφορικά με παθήσεις του, αναφερόμαστε στις ορμόνες Τ3 και Τ4.

Η υπόφυση, ένας μικροσκοπικός αδένας στη μέση του κεφαλιού σας, παρακολουθεί τη φυσιολογία σας και απελευθερώνει την θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH). Η TSH αποτελεί το ”σήμα” στον θυρεοειδή αδένα για την απελευθέρωση των θυρεοειδών ορμονών Τ3 και Τ4.

Στον υποθυρεοειδισμό, τις περισσότερες φορές, τα επίπεδα TSH αυξάνονται, αλλά ο θυρεοειδής αδένας δεν μπορεί να απελευθερώσει περισσότερο θυρεοειδή ορμόνη ως ανταπόκριση στην αυξημένη TSH. Αυτό είναι γνωστό ως πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός, καθώς το πρόβλημα αρχίζει στο επίπεδο του θυρεοειδούς αδένα.

Πιο σπάνια, τα επίπεδα της TSH μειώνονται και ο θυρεοειδής δεν λαμβάνει ποτέ το σήμα για την αύξηση των επιπέδων της θυρεοειδικής ορμόνης. Αυτό ονομάζεται δευτερογενής υποθυρεοειδισμός.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει πληθώρα συμπτωμάτων. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να κατανοήσετε κάποια από τα πρώτα συμπτώματα.

10 απο αυτά τα συμπτώματα που μπορεί να προηγηθούν της διάγνωσης του υποθυρεοειδισμού είναι τα εξής:

1. Αίσθημα Κόπωσης

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι το αίσθημα κόπωσης. Ο θυρεοειδής ελέγχει την ενεργειακή ισορροπία στο σώμα και μπορεί να επηρεάσει εάν αισθάνεστε έτοιμοι για δουλειά ή έτοιμοι για ύπνο.

Ως ακραίο παράδειγμα, τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη έχουν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας του θυρεοειδούς, κάτι που οδηγεί στον μεγάλης διάρκειας ύπνο τους.

Άτομα με υψηλά επίπεδα θυρεοειδούς ορμόνης συνήθως αισθάνονται νευρικοί και αγχωμένοι. Αντίθετα, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα συχνά αισθάνονται εξαντλημένα και υποτονικά.

Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό μπορεί αισθάνονται οτι δεν έχουν ξεκουραστεί, παρόλο που μπορεί να κοιμούνται περισσότερο.

Το να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο χωρίς να υπάρχει μια καλή εξήγηση, μπορεί να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού.

2. Αύξηση Βάρους

Η απροσδόκητη αύξηση του σωματικού βάρους είναι ένα άλλο σύνηθες σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού.

Όταν τα επίπεδα των θυρεοειδών ορμονών είναι χαμηλά, ο μεταβολισμός αλλάζει. Αντί να καίτε θερμίδες για ανάπτυξη και δραστηριότητα, η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείτε σε ηρεμία, ή αλλιώς ο βασικός μεταβολικός ρυθμός, μειώνεται. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας τείνει να αποθηκεύει περισσότερες θερμίδες από τη διατροφή ως λίπος.

Λόγω αυτού, τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους, ακόμη και αν ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονται παραμένει σταθερός.

Εάν έχετε παρατηρήσει αύξηση του βάρους σας, πρώτα να εξετάσετε εάν άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορεί να το εξηγήσουν.

Αν όμως παίρνετε βάρος ενώ κάνετε μια καλή διατροφή και αθλείστε, αναφέρετε το στο γιατρό σας. Μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι κάτι άλλο συμβαίνει.

3. Νιώθετε Κρύο

Η θερμότητα που παράγει το σώμα μας είναι αποτέλεσμα της καύσης θερμίδων.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε πόσο ζεστοί νιώθετε όταν γυμνάζεστε. Αυτό συμβαίνει επειδή καίτε θερμίδες.

Ακόμη και όταν κάθεστε και δεν κάνετε τίποτα, καίτε μια μικρή ποσότητα θερμίδων. Ωστόσο, σε περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού, ο βασικός μεταβολικός σας ρυθμός μειώνεται, μειώνοντας έτσι την ποσότητα θερμότητας που παράγετε.

Επιπλέον, ο θυρεοειδής ”ανεβάζει το θερμοστάτη” στο καφέ λίπος, το οποίο είναι ένα εξειδικευμένο είδος λίπους που παράγει θερμότητα. Το καφέ λίπος είναι σημαντικό για τη διατήρηση της θερμότητας του σώματος σε ψυχρά κλίματα, αλλά ο υποθυρεοειδισμός τον εμποδίζει να κάνει τη δουλειά του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο υποθυρεοειδισμός σας κάνει να αισθανθείτε πιο πολύ κρύο από τους άλλους γύρω σας. Περίπου το 40% των ατόμων με χαμηλά επίπεδα θυρεοειδούς αισθάνονται πιο ευαίσθητα στο κρύο.

Εάν πάντα θέλατε το δωμάτιο να είναι θερμότερο από τους ανθρώπους που ζείτε και εργάζεστε, αυτό μπορεί να είναι απλά ο τρόπος με τον οποίο έχετε συνηθίσει, ή είναι ο οργανισμός σας.

Αλλά αν έχετε παρατηρήσει οτι αισθάνεστε περισσότερο κρύο από το φυσιολογικό τον τελευταίο καιρό, θα μπορούσε να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού.

4. Αδυναμία και πόνοι σε μύς και αρθρώσεις

Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών οδηγούν τον οργανισμό προς τον καταβολισμό, κατάσταση κατά την οποία το σώμα διασπά τους ιστούς του σώματος όπως τους μυς για παραγωγή ενέργειας.

Κατά τον καταβολισμό, η μυϊκή δύναμη μειώνεται, ενδεχομένως οδηγώντας σε αίσθηση αδυναμίας. Η διαδικασία διάσπασης του μυϊκού ιστού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο.

Ο καθένας μπορεί σε ορισμένες στιγμές να αισθανθεί αδυναμία. Ωστόσο, οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αισθάνονται πιο αδύναμοι από ό, τι συνήθως, σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους.

Επιπλέον, το 34% των ατόμων με υποθυρεοειδισμό παθαίνουν μυϊκές κράμπες, ακόμα και απουσία πρόσφατης δραστηριότητας.

Η αδυναμία και πόνος είναι φυσιολογικά μετά από έντονη δραστηριότητα. Ωστόσο, η νέα, και ιδιαίτερα η αυξανόμενη, αδυναμία ή πόνος είναι ένας καλός λόγος για να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας.

5. Τριχόπτωση

Όπως και τα περισσότερα κύτταρα, οι θύλακες των τριχών ρυθμίζονται από τον θυρεοειδή.

Επειδή οι θύλακες των τριχών έχουν βλαστοκύτταρα που έχουν μικρή διάρκεια ζωής, είναι πιο ευαίσθητοι σε χαμηλά επίπεδα θυρεοειδών ορμονών από άλλους ιστούς.

Ο υποθυρεοειδισμός αναγκάζει τα τριχοθυλάκια να σταματήσουν την αναγέννηση, με αποτέλεσμα την τριχόπτωση. Αυτό συνήθως αναστρέφεται όταν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του θυρεοειδούς.

Εξετάστε τον υποθυρεοειδισμό ως ενδεχόμενα αν παρουσιάσετε απρόσμενες αλλαγές στην ταχύτητα ή το μοτίβο της απώλειας των μαλλιών σας.

Άλλα ορμονικά προβλήματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν απροσδόκητη απώλεια μαλλιών. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε εαν η τριχόπτωσή σας είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί.

6. Ξηροδερμία και κνησμός

Όπως τα τριχοθυλάκια, έτσι και τα κύτταρα του δέρματος χαρακτηρίζονται από ταχύ κύκλο θανάτου-αναγέννησης. Ως εκ τούτου, είναι επίσης ευαίσθητα στην απώλεια σημάτων ανάπτυξης από τον θυρεοειδή.

Όταν ο φυσιολογικός κύκλος ανανέωσης του δέρματος επιρρεαστεί, το δέρμα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αναγεννηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος ”ζεί” περισσότερο, συσσωρεύοντας ζημιές. Σημαίνει επίσης ότι το νεκρό δέρμα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να απομακρυνθεί, οδηγώντας έτσι σε ξηροδερμία.

Οι αλλαγές στο δέρμα που δεν μπορούν να αποδοθούν σε αλλεργίες ή σε νέα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, μπορεί να είναι ένα σημάδι προβλημάτων του θυρεοειδούς.

Παρότι ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία, οι περισσότεροι άνθρωποι με ξηροδερμία δεν έχουν υποθυρεοειδισμό.

7. Ψυχολογική κατάπτωση ή κατάθλιψη

Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με την κατάθλιψη. Οι λόγοι για αυτό δεν είναι σαφείς, αλλά μπορεί να είναι ένα ψυχικό σύμπτωμα μιας συνολικής μείωσης της ενέργειας του οργανισμού.

Το 64% των γυναικών και το 57% των ανδρών με υποθυρεοειδισμό αναφέρουν αίσθημα κατάθλιψης. Περίπου το ίδιο ποσοστό ανδρών και γυναικών παρουσιάζει επίσης άγχος.

Επιπλέον, οι διακυμάνσεις των ορμονών μετά τον τοκετό είναι μια κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην επιλόχεια κατάθλιψη.

Το αίσθημα κατάθλιψης είναι ένας καλός λόγος για να μιλήσετε με έναν γιατρό ή ψυχολόγο. Μπορούν να σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε, ανεξάρτητα από το αν η κατάθλιψη προκαλείται από προβλήματα θυρεοειδούς ή κάτι άλλο.

8. Προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης

Πολλοί ασθενείς με υποθυρεοειδισμό εμφανίζουν προβήματα στην συγκέντρωση ή/και στην μνήμη. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται αυτά τα προβλήματα ποικίλλει ανάλογα με το άτομο.

Σε μια μελέτη, το 22% των ατόμων με υποθυρεοειδισμό περιέγραψε αυξημένη δυσκολία στην χρήση απλών καθημερινών μαθηματικών, το 36% περιέγραψε ότι σκέφτονταν πιο αργά από το συνηθισμένο και το 39% ανέφεραν ότι είχαν φτωχότερη μνήμη.

Οι αιτίες για αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές, αλλά οι δυσκολίες στη μνήμη βελτιώνονται με τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού.

Σύνοψη

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κοινή διαταραχή.

Μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως κόπωση, αύξηση βάρους και αίσθημα κρύου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα με τα μαλλιά, το δέρμα, τους μύες, τη μνήμη ή τη διάθεσή σας.

Είναι σημαντικό ότι κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν είναι μοναδικό στον υποθυρεοειδισμό.

Ωστόσο, εάν έχετε πολλά από αυτά τα συμπτώματα ή είναι νέα, επιδεινωμένα ή σοβαρά, επισκεφτείτε το γιατρό σας για να αποφασίσει εάν πρέπει να κάνετε εξετάσεις για τον θυρεοειδή.

Εάν τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών σας αποδειχθούν χαμηλά, μια απλή και φθηνή θεραπεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας.

Περί Πέππας Ιωάννης 26 Άρθρα
Φαρμακοποιός