Σπιτικές συνταγές ομορφιάς: Λεμόνι

Λεμόνι συνταγές ομορφιάς

Στο ίντερνετ υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός σπιτικών συνταγών και μυστικών ομορφιάς. Μια μεγάλη μερίδα των συνταγών αυτών περιλλαμβάνει το χυμό λεμονιού. Μυρίζει όμορφα, είναι φθηνό υλικό και υπάρχει σε κάθε σπίτι. Είναι όμως πράγματι αποτελεσματικό; Ακόμα πιο σημαντικό ερώτημα, είναι ασφαλές; Ας δούμε λοιπόν μερικά στοιχεία για το λεμόνι ως ‘’μυστικό ομορφιάς’’.Είναι αποτελεσματικό;

Ο χυμός του λεμονιού περιέχει πολλά συστατικά που χρησιμοποιούνται στην φροντίδα του δέρματος, όπως:


  • Βιταμίνη C: Ο χυμός λεμονιού περιέχει βιταμίνη C με την μορφή του ασκορβικού οξέος. Η βιταμίνη C όταν χρησιμοποιείται τοπικά, κάνει λεύκανση χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερο ερεθισμό. Μπορεί να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου, καθώς επίσης είναι και ισχυρό αντιοξειδωτικό, δηλαδή καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, έτσι βοηθάει και στην αντιμετώπιση της φωτογήρανσης.
  • Κιτρικό Οξύ: Το κιτρικό οξύ είναι ένα α-υδροξυοξύ (α-hydroxyacid, σε πολλά προϊόντα αναφέρονται ώς ΑΗΑ). Εν συντομία, τα α-υδροξυοξέα είναι πολύ καλά απολεπιστικά, καθαρίζοντας το δέρμα και κάνοντάς το να φαίνεται πιο απαλό και νεανικό.
  • Νιασίνη (Βιταμίνη Β3): Η νιασίνη έχει ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις, λευκαντικές, καθώς και βοηθάει σε περιπτώσεις ξηροδερμίας.


Εάν κρίναμε μόνο απο τα δραστικά συστατικά του λεμονιού, τότε θα έπρεπε να καταλλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι ένα καταπληκτικό μυστικό ομορφιάς, όπως τόσα blog ισχυρίζονται. Όμως, όπως θα δούμε παρακάτω, υπάρχουν αρκετά προβλήματα με την χρήση χυμού λεμονιού στο πρόσωπο.

Πόσο “δυνατό’’ είναι;

Δεν αρκεί να έχουμε μόνο τα σωστά συστατικά, αλλα πρέπει αυτά να βρίσκονται και στις σωστές αναλογίες για να είναι αποτελεσματικά. Και εδώ βρίσκεται το πρώτο μας πρόβλημα.

Ως φυσικό συστατικό, το λεμόνι μπορεί να έχει μεγάλες αποκλίσεις στα ενεργά συστατικά που περιέχει. Παράγοντες που μπορεί να επιρρεάζουν την περιεκτικότητα σε ενεργά συστατικά είναι η συγκεκριμένη ποικιλία, σε τι χώμα καλλιεργήθηκε, η εποχή του χρόνου, πόσο καιρό είναι εκτός δέντρου, εάν έχει συντηρηθεί στο ψυγείο, κλπ. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι ακόμα και εάν οι συνταγές που υπάρχουν σε διάφορα site ομορφιάς ίσχυαν, θα ήταν αδύνατο να τις αναπαράγουμε. Κάθε φορά θα είχαμε μια διαφορετική συνταγή.


Μπορούμε όμως να πάρουμε έναν μέσο όρο για να εξετάσουμε περαιτέρω τους ισχυρισμούς υπέρ του λεμονιού ως ‘’μυστικό ομορφιάς’’. Σε έναν μέσο χυμό λεμονιού, υπάρχει 0.04% ασκορβικό οξύ, 5% κιτρικό οξύ και 0.0001% νιασίνη.

Για σύγκριση, σε ένα καλλυντικό προϊόν του εμπορίου, θα βρούμε 5-20% ασκορβικό οξύ, 2-15% AHAs και 2-10% νιασίνη.

Οπότε, στον χυμό λεμονιού, υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα μόνο κιτρικού οξέος.

Είναι ασφαλές;


Ίσως η πιο σημαντική ερώτηση, καθώς και το πιο αποτελεσματικό συστατικό είναι άχρηστο εάν δεν είναι ασφαλές. Οπότε είναι ασφαλής πρακτική η εφαρμογή χυμού λεμονιού στο πρόσωπο; Δυστυχώς η απάντηση είναι μάλλον όχι. Παρότι βλέπουμε τα λεμόνια ώς κάτι άκακο εφόσον είναι ένα φρούτο που πολλοί καταναλώνουμε καθημερινά, τα πράγματα είναι διαφορετικά στην φροντίδα του δέρματος. Υπάρχουν εκατοντάδες χημικά στον χυμό λεμονιού, και πολλά από αυτά δεν κάνουν καλό στο δέρμα.

Φυτο-φωτοδερματίτιδα

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών συνήθως περιέχουν μερικά χημικά συστατικά που ονομάζονται φουρανοκουμαρίνες και ψωραλένια. Τα χημικά αυτά όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα υπό σκιά είναι άκακα, αλλά εάν το δέρμα έρθει σε επαφή με φώς, μπορούν να προκαλέσουν φωτοδερματίτιδα.Υπάρχουν πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά ανθρώπων που έπαθαν φωτοδερματίτιδα απο χυμό lime (πολύ συχνά) ή λεμονιού (λιγότερο συχνά), και όπως βλέπετε είναι μια διόλου ευχάριστη κατάσταση.

Παραθέτουμε μερικές έρευνες και αναφορές φωτοδερματίτιδας, για να δείτε πόσο συχνό φαινόμενο είναι. ( 1,2,3,4,5,6 )

Αυτές οι φωτοτοξικές ενώσεις μπορούν να αφαιρεθούν από τα παράγωγα εσπεριδοειδών, και μερικά εσπεριδοειδή (πχ μανταρίνια), δεν τις περιέχουν καθόλου. Οπότε δεν είναι επικίνδυνα όλα τα προϊόντα ομορφιάς που μπορεί να περιέχουν χυμό εσπεριδοειδών (πχ toners), αλλά επειδή δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε στο σπίτι σας αυτές τις ουσίες, το λεμόνι θα πρέπει να αποφεύγεται στις σπιτικές σας συνταγές ομορφιάς.

Μή ομοιόμορφη λεύκανση


Εφαρμογή χυμού λεμονιού στο πρόσωπο μπορεί να προκαλέσει και μή ομοιόμορφη λεύκανση.

Ένα παράδειγμα φαίνεται σε αυτό το άρθρο, όπου μία γυναίκα μετά την χρήση χυμού λεμονιού ώς toner, κατέλληξε με μή ομοιόμορφη λεύκανση στο πρόσωπο.

Άλλο παράδειγμα ‘’λάθος’’ λεύκανσης μετά την χρήση χυμού λεμονιού για 5 ημέρες.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά μάλλον σημαντικό ρόλο παίζει και το pH του χυμού, το οποίο κυμαίνεται κοντά στο 2, πολύ χαμηλότερο από οποιοδήποτε καλλυντικό προϊόν. Ακόμη και χημικά peeling με εξίσου χαμηλό pH, εξουδετερώνονται μετά απο λίγα λεπτά, ή ξεπλένονται, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τις σπιτικές συνταγές με λεμόνι.

Δεν είναι όσο φθηνό νομίζετε


Το λεμόνι μπορεί να σας φαίνεται μια φθηνή λύση για την περιποίηση του προσώπου σας, αλλά κάνετε λάθος!

Όπως είδαμε, το μόνο συστατικό που υπάρχει στα λεμόνια σε συγκέντρωση που μπορεί να δώσει αποτελέσματα είναι το κιτρικό οξύ. Είναι όμως πιο φθηνό να αγοράσετε σκέτο κιτρικό οξύ και όχι λεμόνια. 1 κιλό κιτρικού οξέος φαρμακευτικής καθαρότητας (μπορείτε να βρείτε και πιο φθηνά αμφιβόλλου προέλευσης και καθαρότητας), κοστιζει 5,50€. Για να πάρετε την ίδια ποσότητα (1 κιλό) κιτρικού οξέος από λεμόνια (θεωρόντας ότι ένα λεμόνι περιέχει 30ml χυμό με 5% περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ και κόστος 0,50€), θα πληρώνατε…. 333€ !!

Παρόλα αυτά, δεν σας προτείνουμε να αγοράσετε κιτρικό οξύ και να φτιάξετε σπιτικό serum ή toner προσώπου. Παρότι έτσι θα αποφεύγατε παρενέργειες του χυμού λεμονιού όπως η φωτοδερματίτιδα, κινδυνεύετε ακόμη από μή ομοιόμορφη λεύκανση.


Ούτως ή άλλως, το κιτρικό οξύ επισκιάζεται από τις ιδιότητες άλλων α-υδροξυοξέων όπως το γλυκολικό και το γαλακτικό, για αυτό και δεν θα το βρείτε σχεδόν ποτέ στα συστατικά προϊόντων με AHAs, παρά μόνο ως ρυθμιστή του pH (και όχι πάντα).

Συμβουλές

Παρότι το λεμόνι σε συνταγές σπιτικών καλλυντικών δεν είναι ασφαλές, θα ήταν λάθος να πούμε με σιγουριά ότι πρόκειται ξεκάθαρα για ένα μή ασφαλές συστατικό στο 100% των περιπτώσεων. Εάν δεν σας φόβισε το άρθρο και συνεχίζετε να θέλετε να χρησιμοποιείτε χυμό λεμονιού στο πρόσωπό σας, ακολουθήστε αυτές τις 3 απλές συμβουλές!

 

  1. Μην χρησιμοποιείτε συνταγές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες χυμού λεμονιού (περισσότερο από μερικές σταγόνες), ειδικά εάν δεν ξεβγάλετε μετά από λίγα λεπτά το προϊόν.

 

  1. Ακόμη και αν το χρησιμοποιείτε σε προϊόντα που ξεπλένετε, πρέπει πάλι να είστε προσεκτικοί εάν η ποσότητα του χυμού ήταν μεγάλη. Εάν χρησιμοποιείτε κάποιο τέτοιο προϊόν, μην ξεχνάτε ΠΟΤΕ να εφαρμόζετε αντηλιακό πρίν την έκθεσή σας στον ήλιο.

 

  1. Σταματήστε αμέσως την εφαρμογή τέτοιων προϊόντων εάν δείτε σημάδια ερεθισμού ή μή επιθυμητής λεύκανσης.

Περί Πέππας Ιωάννης 26 Άρθρα
Φαρμακοποιός