Ανακαλύφθηκε κύτταρο που μπορεί να αναγεννήσει το ήπαρ

Νέο κύτταρο στο ήπαρ, επιστημονικά νέα

Επιστήμονες στο King’s College του Λονδίνου ανακάλυψαν έναν τύπο κυττάρου που μπορεί να αναγεννήσει ιστούς του ήπατος. Με πολλά ακόμα χρόνια έρευνας, ελπίζουμε ότι τα κύτταρα θα μπορούσαν κάποια μέρα να χρησιμοποιηθούν σε κυτταροθεραπευτικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της ηπατικής ανεπάρκειας χωρίς την ανάγκη μεταμοσχεύσεων.

Στο περιοδικό Nature Communications, η ομάδα περιγράφει λεπτομερώς την ανάλυση ενός νέου τύπου κυττάρου που ονομάζεται ηπατοχολικός υβριδικός προγονός (HHyP). Το HHyP φαίνεται να είναι ένα προγονικό κύτταρο, ικανό να μετασχηματίζεται στους δύο τύπους κυττάρων που αποτελούν την πλειονότητα του ιστού του ήπατος (ηπατοκύτταρα και επιθηλιακά κύτταρα του χοληφόρου πόρου) με παρόμοιο τρόπο με ένα βλαστοκύτταρο. Το κύτταρο θεωρείται ότι χρησιμοποιείται κατά την ανάπτυξη στη μήτρα, αλλά φαίνεται να υπάρχει και σε μικρές ποσότητες σε ενήλικες.


“Για πρώτη φορά διαπιστώσαμε ότι κύτταρα με ιδιότητες όπως τα βλαστοκύτταρα μπορεί να υπάρχουν ακόμη και στο ανθρώπινο ήπαρ”, ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Tamir Rashid από το Centre for Stem Cells & Regenerative Medicine στο King’s College. “Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών αναγεννητικής ιατρικής για τη θεραπεία της ηπατικής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παράκαμψης της ανάγκης για μεταμοσχεύσεις ήπατος”.

“Πρέπει τώρα να εργαστούμε γρήγορα για να ξεκλειδώσουμε τη συνταγή για τη μετατροπή πολυδύναμων βλαστοκυττάρων σε HHyPs έτσι ώστε να μεταμοσχεύσουμε τα κύτταρα αυτά σε ασθενείς κατά βούληση. Μακροπρόθεσμα, θα δούμε επίσης αν μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε HHyPs μέσα στο σώμα χρησιμοποιώντας παραδοσιακά φάρμακα, για την επιδιόρθωση προβλημάτων του ήπατος, χωρίς μεταμόσχευση κυττάρων ή οργάνων », δήλωσε ο Rashid.


Το ήπαρ είναι το μόνο εσωτερικό ανθρώπινο όργανο που έχει την ικανότητα να αναγεννάται μετά από βλάβη, είτε προέρχεται από σωματική βλάβη, ασθένεια, παχυσαρκία ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και φαρμάκων. Στην πραγματικότητα, μόλις το ένα τέταρτο της αρχικής μάζας του ήπατος μπορεί να αναγεννηθεί στο πλήρες μέγεθος του. Ωστόσο, εάν το ήπαρ πλήττεται συνεχώς, αποτρέπεται η πλήρη αναγέννηση του, λόγω της ανάπτυξης ουλώδη ιστού εντός του ήπατος, φαινομένου γνωστού ως κίρρωση.


Μεγάλο ενδιαφέρον για του ερευνητές παρουσιάζει το γεγονός οτι τα κύτταρα HHyP μοιάζουν πολύ με τα προγονικά κύτταρα που χρησιμοποιούν τα ποντίκια για να αναγεννήσουν το ήπαρ τους μετά από χρόνιο τραυματισμό. Η ακριβής φύση των προγονικών κυττάρων του ήπατος που καθιστούν δυνατή την αναγέννηση στον άνθρωπο παρέμενε από καιρό ένα αδιευκρίνιστο θέμα. Τώρα, με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές είναι λίγο πιο κοντά στην κατανόηση αυτής της διαδικασίας και ίσως μια μέρα να αξιοποιήσουμε τη δύναμή της.

Πηγές:

  1. https://www.nature.com/articles/s41467-019-11266-x
  2. https://www.kcl.ac.uk/news/liver-transplants-could-be-redundant-with-discovery-of-new-liver-cell
  3. https://science.sciencemag.org/content/276/5309/60
  4. https://chemport.cas.org/cgi-bin/sdcgi?APP=ftslink&action=reflink&origin=npg&version=1.0&coi=1:CAS:528:DC%2BC2cXhslels7rN&md5=e171a50218539546306ce907fb78e09c

Περί Πέππας Ιωάννης 26 Άρθρα
Φαρμακοποιός