Μαύροι Κύκλοι: Πώς προκαλούνται

Μαύροι Κύκλοι, αντιμετώπιση

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των μαύρων κύκλων;

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να απαντηθεί. Δεν υπάρχει “ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης”, γιατί οι μαύροι κύκλοι μπορεί να προκληθούν απο διάφορες αιτίες, κάθε μία ξεχωριστή.

Ανάλογα λοιπόν με το τί προκαλεί τους μαύρους κύκλους, υπάρχει και η βέλτιστη αντιμετώπισή τους.

Ας δούμε μερικές απο τις πιο συνηθισμένες αιτίες δημιουργίας τους, και πως να τους καταπολεμήσετε αναλόγως την περίσταση.

 

1. Κληρονομικότητα

Μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ λεπτό δέρμα, με αποτέλεσμα σε περιοχές που το δέρμα ούτως ή άλλως είναι φυσιολογικά πιο λεπτό απ ότι στο υπόλοιπο σώμα, να φαίνονται τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που υπάρχουν κάτω απο την επιδερμίδα. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία στο κάτω βλέφαρο, καθώς και η σκιά που μπορεί να ρίχνουν στην περιοχή ακριβώς κάτω απο το βλέφαρο, οδηγούν στην όψη των μαύρων κύκλων. 

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται πραγματικά για μαύρους κύκλους, αλλά για σκιά!

Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο μπορεί να συμβεί και εάν τα βλέφαρα είναι πολύ πρησμένα (για διάφορους λόγους όπως έλλειψη ύπνου, αλλεργίες, κλπ.), ή ακόμη και εάν η δομή των οστών του προσώπου είναι τέτοια που ευνοεί σε μεγάλο βαθμό την δημιουργία σκιάς στην συγκεκριμένη περιοχή.

Αντιμετώπιση

Δυστυχώς δεν μπορείτε να αλλάξετε τα γονίδιά σας. Αυτό που εύκολα όμως μπορείτε να κάνετε, είναι να χρησιμοποιήσετε concealer για να καλύψετε το πρόβλημα. 

Μία άλλη λύση είναι η αντιμετώπιση με ενέσεις γνωστές ως fillers. Με αυτή τη θεραπεία, ανορθώνεται η περιοχή κάτω απο το βλέφαρο με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθούν ή να εξαφανιστούν οι συνθήκες που οδηγούν στην εμφάνιση την ανεπιθύμητης σκιάς. Εάν αυτή η λύση σας ενδιαφέρει, θα πρέπει να μιλήσετε με τον δερματολόγο σας ή με έναν πλαστικό χειρουργό, για να σας κατατοπίσουν εάν όντως αυτή η λύση σας ταιριάζει, εάν θα εξαλείψει το πρόβλημα, καθώς και πιθανές παρενέργειες. 

2. Ηλικία

Δυστυχώς, είτε μας αρέσει είτε όχι, το γήρας είναι αναπόφευκτο, και ο κύριος υπαίτιος για δυσάρεστες αλλαγές στο πρόσωπο. Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα λεπταίνει και συμβαίνει ότι ακριβώς περιγράψαμε και πρίν. 

Αντιμετώπιση

Και πάλι η λύση είναι το concealer. Βέβαια, το πιο σημαντικό σε αυτή τη περίπτωση, είναι να προλάβετε τα σημάδια της γήρανσης. Καθημερινή χρήση ενυδατικών προϊόντων, χρήση χειμώνα-καλοκαίρι αντηλιακών καθώς και ίσως η χρήση τοπικών αντιοξειδωτικών, μπορεί να προλάβουν σημάδια πρόωρης γήρανσης.

3. Χαλαρό Δέρμα

Η φυσιολογική χαλάρωση του δέρματος με την πάροδο του χρόνου, προκαλεί πρόβλημα με μαύρους κύκλους. Η αιτιολογία μπορεί να είναι πάλι η ίδια (σκιά), ή μπορεί ακόμα και η χαλάρωση σε συνδυασμό με λίγη φυσιολογική κατακράτηση νερού στην περιοχή να οδηγήσει σε μαύρους κύκλους.

Αντιμετώπιση

Δυστυχώς οι συσφιγκτικές κρέμες δεν έχουν ιδιαίτερα αποτελέσματα. Στην καλύτερη περίπτωση έχουν μόνο προσωρινά αποτελέσματα. Η λύση και πάλι είναι το concealer. Εάν νιώθετε οτι το δέρμα εκτός απο χαλαρό είναι και φουσκωμένο, μια κρέμα ματιών με καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει.

4. Έλλειψη ύπνου

Είναι γνωστό οτι η έλλειψη ύπνου προκαλεί μαύρους κύκλους. Ο λόγος είναι οτι όταν είμαστε άυπνοι, το δέρμα γίνεται πιο χλωμό, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ορατά προβλήματα όπως αυτά που ήδη αναφέραμε.

Αντιμετώπιση

Η μόνη αντιμετώπιση σε αυτή την περίπτωση είναι η ξεκούραση. Ό,τι προϊόν και να χρησιμοποιήσετε, δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με 8 ώρες ύπνου σε καθημερινή βάση.

5. Ήλιος

Πολλές φορές οι μαύροι κύκλοι μπορεί να είναι στην πραγματικότητα υπερμελάχρωση, δηλαδή οι γνωστές πανάδες, οι οποίες στην περιοχή των ματιών (και πολλές φορές σε συνδυασμό με κάποια απο τις άλλες αιτίες), να δίνουν την εντύπωση των μαύρων κύκλων.

Αντιμετώπιση

Σε αυτή την περίπτωση, η λύση είναι κάποιο προϊόν λεύκανσης. Υπάρχουν πολλά συστατικά που μπορούν να κάνουν τοπική λεύκανση, μερικά από τα αγαπημένα μας είναι η α-αρβουτίνη, το κοζικό οξύ και η βιταμίνη C. Εάν το πρόβλημα σας δεν βελτιωθεί με κάποια κρέμα, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο, για κάποια πιο εξειδικευμένη λύση.

6. Φάρμακα

Πολλά φάρμακα προκαλούν είτε ώς επιθυμητή ενέργεια είτε ως παρενέργεια, αγγειοδιαστολή. Αυτό, στην περιοχή των ματιών μεταφράζεται ώς μαύροι κύκλοι.

Αντιμετώπιση

Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν κάποιο φάρμακο που λαμβάνετε προκαλεί κάτι τέτοιο, και εάν ναι, αν μπορείτε να αλλάξετε το φάρμακο που σας έχει συνταγογραφηθεί. Ο γιατρός σας θα υπολογίσει το ώφελος (στην συγκεκριμένη περίπτωση πιθανή βελτίωση της ψυχολογίας σας απο την εξαφάνιση των μαύρων κύκλων) με το ρίσκο αλλαγής της θεραπείας και θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.

Κρέμες με καφεϊνη ενδέχεται να βοηθήσουν, όμως δεν είναι εγγυημένα τα αποτελέσματα.

7. Δίαιτα

Μια μή ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων. Μερικά απο αυτά, όπως έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, κατακράτηση υγρών και κακή υγεία του κυκλοφορικού συστήματος, μπορεί να προκαλέσουν μαύρους κύκλους.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση είναι απλή. Ξεκινήστε μια ισορροπημένη διατροφή, με άφθονα φρούτα και λαχανικά

Όπως είδαμε, υπάρχουν τόσοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος, όσα και αίτια δημιουργίας του. Καλό είναι λοιπόν να ζητήσετε την γνώμη κάποιου ειδικού, πριν αρχίσετε να δοκιμάζετε διάφορα προϊόντα.

Περί Πέππας Ιωάννης 26 Άρθρα
Φαρμακοποιός