Τα καλύτερα ενυδατικά συστατικά

ενυδατικά συστατικά, υαλουρονικό, τα καλύτερα συστατικά, συστατικά σε κρέμες


Η ενυδάτωση είναι σημαντική σε κάθε ρουτίνα φροντίδας του δέρματος. Ένα καλά ενυδατωμένο δέρμα είναι ανθεκτικό, φαίνεται πιο υγιές και είναι λιγότερο επιρρεπές σε ρυτίδες. Αλλά η ενυδάτωση δεν είναι σημαντική μόνο για αισθητικούς σκοπούς. Το δέρμα μας, μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, τα παθογόνα και τους τοξικούς παράγοντες. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται νερό.

Σας παραθέτουμε μερικά συστατικά που θα σας δώσουν την καλύτερη ενυδάτωση που χρειάζεται το δέρμα σας:

 

Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ, είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό συστατικό. Ενεργεί ως ένα τεράστιο ‘’σφουγγάρι’’, απορροφόντας τεράστιες ποσότητες νερού. Εκτός από αυτό, είναι στην πραγματικότητα ένα φυσικό συστατικό του δέρματός μας και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση πληγών.


Γλυκερίνη

Είναι ένα εξαιρετικό ενυδατικό συστατικό και λειτουργεί όπως το υαλουρονικό οξύ, ‘’τραβώντας’’, και παγιδεύοντας το νερό (αν και όχι τόσο αποτελεσματικά όσο το υαλουρονικό). Τα περισσότερα καλλυντικά σκευάσματα περιέχουν γλυκερίνη. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι είναι σχεδόν πάντα υπάρχει σε ελάχιστες ποσότητες, επειδή τις περισσότερες φορές ,το υαλουρονικό οξύ και άλλα συστατικά, κλέβουν το προσκήνιο ως κύρια ενυδατικά συστατικά.


Ceramides  


Είναι μόρια λιπιδίων και φυσικά συστατικά του δέρματος. Στην πραγματικότητα, είναι τα κύρια συστατικά της κεράτινης στιβάδας, του εξωτερικού στρώματος του δέρματός μας. Ο ρόλος τους είναι να παράσχουν δομική υποστήριξη στο δέρμα και να λειτουργούν ως φραγμός για την αποφυγή διαρροής νερού και την είσοδο παθογόνων ουσιών στη δομή του δέρματος. Καθώς μεγαλώνουμε, οι αριθμοί τους μειώνονται. Η τοπική εφαρμογή ceramides δεν θα κάνει το δέρμα σας να παράγει περισσότερα από αυτά, αλλά σίγουρα μπορεί να βοηθήσει πολύ σε ένα αφυδατωμένο ή ξηρό δέρμα, ειδικά σε συνδυασμό με ένα ενυδατικό συστατικό, όπως το υαλουρονικό οξύ.


Ουρία  

Παρά το γεγονός ότι το όνομά της θυμίζει ούρα ( στην πραγματικότητα αποτελεί συστατικό τους), η ουρία που χρησιμοποιείται στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας είναι 100% φτιαγμένη στο εργαστήριο και είναι ένα θαυμάσιο συστατικό. Είναι παρούσα στο δέρμα μας ως μέρος των φυσικών ενυδατικών παραγόντων (NMFs) οι οποίοι, όπως υποδηλώνει το όνομα, προάγουν την ενυδάτωση. Σε υψηλές συγκεντρώσεις (περίπου 40%) χρησιμοποιείται ως τοπικό φάρμακο για ιατρικές καταστάσεις όπως ψωρίαση, ιχθύαση, έκζεμα κλπ. Σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, είναι ένα καταπληκτικό ενυδατικό συστατικό.


Τρεαλόζη  

Η τρεαλόζη είναι ένας φυσικός δισακχαρίτης που βρίσκεται σε φυτά, ζώα και μικροοργανισμούς. Εκτός από το ότι είναι καλό υγροσκοπικό (προσελκύει νερό), σχηματίζει επίσης ένα προστατευτικό φιλμ που σταματά την καταστροφή των κυττάρων όταν αυτά αφυδατώνονται. Αυτό, τους επιτρέπει να ανακτίσουν το σχήμα τους μόλις έλθουν σε επαφή με το νερό. Όταν συνδυάζεται με ένα ισχυρό ενυδατικό όπως το υαλουρονικό οξύ, η συνέργεια είναι εκπληκτική.


Sodium PCA


Ένα άλλο συστατικό των φυσικών παραγόντων ενυδάτωσης (NMFs). Είναι ένα φυσικό συστατικό που προέρχεται από φυτά, φρούτα και λάδι καρύδας. Θεωρείται ως ισχυρότερος παράγοντας ενυδάτωσης από τα παραδοσιακά συστατικά, όπως η γλυκερίνη.

 

Polyquaternium 51

Είναι ένα συστατικό για την περιποίηση του δέρματος που αναπτύχθηκε αρχικά για τη βιομηχανία φακών επαφής για να διατηρεί την υγρασία και να αντισταθμίζει τα ξηροφθαλμία. Δεν είναι τόσο υγροσκοπικό, αλλά περισσότερο ένα συστατικό σχηματισμού φιλμ, το οποίο εμποδίζει την υγρασία να διαφύγει από το δέρμα μας και προσθέτοντας πρόσθετη δομική ακεραιότητα στο δέρμα.

 

Πανθενόλη

Γνωστή και ως προ-βιταμίνη Β5. Χρησιμοποιείται κυρίως ως λιπαντικό, μαλακτικό και ενυδατικό. Σε αντίθεση οτι ακούγεται στο διαδίκτυο, δεν κάνει ένα προϊόν λιπαρό ή δύσκολο να απορροφηθεί.    

Αυτή ήταν η λίστα με τα πιο σημαντικά συστατικά ενυδάτωσης που βρίσκονται σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Την επόμενη φορά που ψωνίζετε για μια ενυδατική κρέμα, αναζητήστε έναν συνδυασμό αυτών εάν θέλετε τη μέγιστη ποσότητα ενυδάτωσης.

Περί Πέππας Ιωάννης 26 Άρθρα
Φαρμακοποιός