Κοιλιοκάκη και βακτήρια

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια όχι και τόσο συνηθισμένη πάθηση, καθώς προσβάλλει περίπου το 1-2% των Ευρωπαίων και λιγότερο από το 1% των Αμερικανών. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα γαστρεντερικών προβλημάτων και να προκαλέσει ζημιά στο λεπτό έντερο. Γνωρίζουμε οτι μερικοί άνθρωποι έχουν γεννετική προδιάθεση για κοιλιοκάκη, και οτι περιβαλλοντικοί παράγοντες ενεργούν ώς έναυσμα για την εκδήλωση της νόσου, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει με την πάθηση αυτή.

Τώρα, ερευνητές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν συγκεκριμένα βακτήρια, και να εξηγήσουν πώς αυτά τα βακτήρια μπορούν να ‘’πυροδοτήσουν’’ την νόσο.

 

 

Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη δεν μπορούν να καταναλώσουν γλουτένη, η οποία είναι ένα σύνολο πρωτεϊνών που υπάρχουν στα σιτηρά όπως το σιτάρι και το κριθάρι. Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών αυτών αναγνωρίζει την γλουτένη ως παθογόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή στο λεπτό έντερο. Έτσι, οι ασθενείς παρουσιάζουν  διάφορα συμπτώματα, όπως πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, διάρροια, κόπωση, αναιμία και άλλα. Είναι απαραίτητο οι ασθενείς με κοιλιοκάκη να αποφεύγουν οπωσδήποτε την πρόσληψη γλουτένης.

 

 

Ποιά όμως η σύνδεση παθογόνων βακτηρίων και κοιλιοκάκης; Μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών πρόσφατα απομόνωσε υποδοχείς Τ λεμφοκυττάρων (ένα σημαντικό κύτταρο του ανοσοποιητικού μας συστήματος) απο ασθενείς με κοιλιοκάκη, και διαπίστωσαν οτι οι υποδοχείς αναγνώριζαν τμήματα πρωτεινών απο συγκεκριμένα βακτήρια.

Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα έρχεται σε επαφή με κάποιο παθογόνο, όπως ένα βακτήριο, το ‘’θυμάται’’, ούτως ώστε να αμυνθεί άμεσα σε περίπτωση που αυτό εισέλθει πάλι στον οργανισμό. Το ενδιαφέρον στην περίπτωσή μας, είναι ότι τα τμήματα των πρωτεϊνών που τα Τ λεμφοκύτταρα των ασθενών ‘’θυμούνταν’’, μοιάζουν με τμήματα γλουτένης.

 

 

Αυτό λοιπόν που μάλλον συμβαίνει είναι οτι ορισμένοι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση για εμφάνιση κοιλιοκάκης, έρχονται σε επαφή με βακτήρια τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες που μοιάζουν με την γλουτένη. Έτσι μετά, όταν εισέρχεται στον οργανισμό γλουτένη, το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών «μπερδεύει» την γλουτένη με τις βακτηριακές πρωτεΐνες, και ξεκινάει ανοσολογική απόκριση κατά της γλουτένης στο γαστρεντερικό σύστημα. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Nature Structural and Molecular Biology.

Ο δρ. Hugh Reid του πανεπιστημίου Monash δήλωσε: « Αποδείξαμε οτι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της γλουτένης και πρωτεϊνών σε ορισμένα βακτήρια ».

« Έτσι, είναι πιθανό ότι το ανοσοποιητικό αντιδρά φυσιολογικά στις βακτηριακές πρωτεΐνες, και έτσι αναπτύσσεται μια αντίδραση στην γλουτένη, καθότι για το ανοσοποιητικό, οι βακτηριακές πρωτεΐνες και η γλουτένη είναι ίδιες. »

 

 

Παρότι είναι νωρίς για σαφή συμπεράσματα και δεν συνδέονται απαραίτητα όλα τα περιστατικά κοιλιοκάκης με βακτήρια, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα αυτά θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη νέων τεχνικών διάγνωσης και θεραπείας στο μέλλον. Η έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η κοιλιοκάκη μπορεί πραγματικά να καταστρέψει το λεπτό έντερο ασθενών που δεν έχουν λάβει σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Πηγές: 1. https://medicalxpress.com/news/2020-01-bacterial-link-celiac-disease.html

  1. https://www.coeliac.org.uk/information-and-support/coeliac-disease/about-coeliac-disease/causes/
  2. https://medicalxpress.com/news/2020-01-bacterial-link-celiac-disease.html
  3. https://www.nature.com/articles/s41594-019-0353-4.epdf?referrer_access_token=0I_3osd5stZ44Srpdud3_NRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0PkJ-kuymdtsGoJw2zFMmGLLqehPhjZpoL-GuzlZBwL-noIa_V5J5tTwhdxeDalwmySuUbeyM4n2jV9Eb1qe_uRlljD-Q3Q9D-PluYM5N-3B8MITaGcxnONp6dyWkQ9mTj80imjgKoza8olJGK1F5l5dUESvzs44lv30sIp41rGi0olEhMUDhsGHXa2hGDO1KcoVqKUAEtC9s1rGJjhDKYdG43vIZ0U7J_SquH5X0LiZbNahh3J5e0LdYt6Vd1tx-s%3D&tracking_referrer=www.iflscience.com

 

Περί Πέππας Ιωάννης 26 Άρθρα
Φαρμακοποιός