Καισαρική: Αυξάνει την εμφάνιση αυτισμού και ΔΕΠΥ;

Καισαρική και αυτισμός

Σε δημοσίευση στο JAMA Network Open, ερευνητές βρήκαν συσχέτιση μεταξύ του τρόπου γέννησης (φυσιολογικά/καισαρική) και ορισμένων νευροαναπτυξιακών και ψυχιατρικών διαταραχών. Τα αποτελέσματα αυτά όμως, πρέπει να τα εκλάβουμε με μια δόση σκεπτικισμού.

Οι ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα οτι οι γεννήσεις με καισαρική σχετίζονται με μικρή, αλλά στατιστικά σημαντική αύξηση του ποσοστού εμφάνισης αυτισμού και διαταραχής ελλειματικής προσοχής/υπερκινητικότητας, ή αλλιώς ΔΕΠΥ, (αύξηση 33% και 17% αντίστοιχα). Τα αποτελέσματα αυτά, βγήκαν μετά απο ανάλυση και σύγκριση 61 μελετών απο 19 διαφορετικές χώρες, που συνολικά περιελάμβαναν 20 εκατομμύρια γεννήσεις απο το 1999.


Όμως, η συσχέτιση αυτή δεν ήταν εμφανής σε όλες τις μελέτες. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι οι ερευνητές, μπορεί να υπάρχει κάποιος άλλος παράγοντας, που να εξηγεί την συνύπαρξη γέννησης με καισαρική και των 2 παθήσεων.

Από τις 29 μερίδες πληθυσμού που χρησιμοποιήθηκαν για να συγκριθούν τα επίπεδα εμφάνισης αυτισμού σε σχέση με τον τρόπο γέννησης, μόνο οι 17 παρουσίασαν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα στην αύξηση εμφάνισης αυτισμού. Το ίδιο, ισχύει και για 5 από τις 14 μερίδες πληθυσμού που χρησιμοποιήθηκαν για τα αποτελέσματα της αύξησης της εκδήλωσης ΔΕΠΥ, καθώς αυτές οι 5 ήταν οι μεγαλύτερες, και επομένως τα αποτελέσματα τους είχαν περισσότερη βαρύτητα.


Επομένως, παρατηρήθηκε 33% αύξηση στην εμφάνιση αυτισμού και 17% στην εμφάνιση ΔΕΠΥ, σε γέννες με καισαρική. Επειδή όμως και οι δύο αυτές παθήσεις είναι σχετικά σπάνιες (1-2% ποσοστό εμφάνισης ο αυτισμός, και 5% ή και παραπάνω η ΔΕΠΥ), οι επιπτώσεις είναι μικρές.

” Γενικά, οι παθήσεις που μελετήθηκαν είναι σχετικά σπάνιες, οπότε ακόμη και εάν η γέννηση με καισαρική συνεπάγεται αύξηση ρίσκου για την εμφάνισή τους, η απόλυτη αύξηση του ρίσκου είναι μικρή”, δήλωσε ο Kevin McConway, καθηγητής εφαρμοσμένης στατιστικής, που δεν συμμετείχε στην μελέτη.

” Για τη διαταραχή αυτιστικού φάσματος, οι μελέτες δείχνουν οτι θα την εμφανίσουν περίπου 7 στα 1000 παιδιά που θα γεννηθούν φυσιολογικά, και αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι 9 ή 10 στα 1000 με καισαρική.” 


” Η εμφάνιση ΔΕΠΥ ήταν λίγο πιο συχνή, με περίπου 20-25 στα 1000 παιδιά που θα γεννηθούν φυσιολογικά, και αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι 25-30 στα 1000 με καισαρική.”

Παρότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν συσχέτιση μεταξύ καισαρικής και των δύο αυτών παθήσεων (μια συσχέτιση που δεν βρέθηκε για άλλες παθήσεις όπως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαννοητικές διαταραχές κ.α.), δεν δείχνουν σχέση αιτιότητας. Αντίθετα, είναι πολύ πιο πιθανόν να υπάρχει κάποιος άλλος παράγοντας που συνδέει καισαρική, αυτισμό και ΔΕΠΥ.

Πράγματι, οι καισαρικές δεν πραγματοποιούνται τυχαία. Πάντα, υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος που τις καθιστά απαραίτητες. Είναι πιθανό, η συσχέτιση αυτή να προκύπτει από κάποιον γενετικό ή περιβαλλοντικό παράγοντα, που να συνδέει τις 2 αυτές παθήσεις με την ανάγκη για γέννηση μέσω καισαρικής τομής. 


Δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας, καθότι οι καισαρικές είναι μια ασφαλής και πολλές φορές σωτήρια για την ζωή της μητέρας και του βρέφους διαδικασία. 

Περί Πέππας Ιωάννης 26 Άρθρα
Φαρμακοποιός