Gel Σιλικόνης & Ουλές

Τι είναι και πώς λειτουργούν

Gel Σιλικόνης, ουλές

Ξέρατε ότι η σιλικόνη έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 30 χρόνια στη θεραπεία των ουλών; Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aesthetic Plastic Surgery αναφέρει ότι η τοπική θεραπεία με σιλικόνη θεωρείται συνήθως η πρώτη γραμμή θεραπείας απο τους πλαστικούς χειρουργούς. 

Διάφορα προϊόντα σιλικόνης είναι διαθέσιμα για να μαλακώσουν, να εξομαλύνουν και να ξεθωριάσουν τις ουλές σας. Αλλά πώς θεραπεύει η σιλικόνη τις ουλές; Και είναι αυτές οι θεραπείες πραγματικά αποτελεσματικές;


Τί είναι η σιλικόνη;


Γενικά, οι σιλικόνες είναι πολυμερή (μεγάλα μόρια) που κατασκευάζονται από επαναλαμβανόμενες μονάδες σιλοξανίου, μια αλυσίδα εναλλασσόμενων ατόμων πυριτίου και ατόμων οξυγόνου, που συχνά συνδυάζονται με άνθρακα και / ή υδρογόνο. Μερικές φορές, μπορεί να δείτε τις σιλικόνες να ονομάζονται και πολυσιλοξάνες.

Οι ιατρικές σιλικόνες, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούνται και για τα προϊόντα θεραπείας των ουλών. Πρόκειται για σιλικόνες που υποβάλλονται σε συγκεκριμένες δοκιμές βιοσυμβατότητας (ελέγχους ασφαλείας για χρήση στο σώμα) και κρίθηκαν κατάλληλες για ιατρικές εφαρμογές.

Όταν το τζέλ σιλικόνης εφαρμόζεται σε μια ουλή, απλώνεται σαν ένα εξαιρετικά λεπτό φύλλο και στεγνώνει μέσα σε 4 έως 5 λεπτά. Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο περιοδικό Advances in Wound Care, τα πλεονεκτήματα της γέλης σιλικόνης περιλαμβάνουν την εύκολη και άνετη χρήση, ακόμη και για το ευαίσθητο δέρμα και τα παιδιά. Μπορεί να εφαρμοστεί σε ακανόνιστες επιφάνειες του δέρματος ή ουλες, στο πρόσωπο, στις αρθρώσεις και σε οποιοδήποτε μέγεθος ουλής. Η ανθεκτικότητα και η βιοσυμβατότητα των ιατρικών σιλικονών τις καθιστούν ιδανικες για χρήση σε προΐόντα θεραπείας ουλών. 


Πως δουλεύει η σιλικόνη;

Όταν το δέρμα τραυματίζεται από κάποιο κόψιμο, χειρουργική επέμβαση ή από άλλο αίτιο, σχηματίζεται ουλώδης ιστός, ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής διαδικασίας επούλωσης. Ο σχηματισμός ουλώδη ιστού είναι μια σύνθετη διαδικασία, η οποία αρχίζει όταν το χόριο (το μεσαίο στρώμα του δέρματος) σκίζεται λόγω του τραυματισμού. Αυτό διεγείρει τα κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες να παράγουν κολλαγόνο για να ”σφραγίσουν” την πληγή. Το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη που δίνει στο δέρμα σταθερότητα και ελαστικότητα. Δυστυχώς, όταν το σώμα παράγει πάρα πολύ κολλαγόνο, το αποτέλεσμα είναι μια ανυψωμένη, αποχρωματισμένη ουλή. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη ροή αίματος στο σημείο του τραυματισμού, οδηγεί στην χαρακτηριστική όψη των κόκκινων, ανυψωμένων ουλών.

Το gel σιλικόνης ασκεί διάφορες ενέργειες που διαταράσσουν τη διαδικασία σχηματισμού ουλών, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη και τη θεραπεία ουλών. Παρακάτω είναι οι μηχανισμοί που αναφέρονται στο Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, και εξηγούν πώς το gel σιλικόνης θεραπεύει τις ουλές.

  • Το gel σιλικόνης θεραπεύει τις ουλές αυξάνοντας την ενυδάτωση της κεράτινης στιβάδας (το ανώτερο στρώμα του δέρματος). Αυτό διευκολύνει τη ρύθμιση της παραγωγής ινοβλαστών και επίσης μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου. Ουσιαστικά, αυτό επιτρέπει στο δέρμα να “αναπνεύσει”, οδηγώντας έτσι σε μια πιο ήπια και πιο επίπεδη ουλή.
  • Το gel σιλικόνης θεραπεύει τις ουλές εξισορροπώντας την έκφραση των αυξητικών παραγόντων του δέρματος. Ορισμένοι αυξητικοί παράγοντες διεγείρουν τους ινοβλάστες για να συνθέσουν περισσότερο κολλαγόνο και άλλοι αυξητικοί παράγοντες αυξάνουν το επίπεδο κολλαγενάσης, που διασπά τη περίσσεια κολλαγόνου. Το τζελ σιλικόνης ρυθμίζει αυτούς τους αυξητικούς παράγοντες για την ομαλοποίηση της σύνθεσης κολλαγόνου.

  • Το gel σιλικόνης θεραπεύει τις ουλές προστατεύοντας τον ιστό του δέρματος από βακτηριακή μόλυνση. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, επειδή εκτός του ότι η μόλυνση ενός τραύματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, τα βακτήρια έχουν επίσης την ικανότητα να προκαλούν υπερβολική παραγωγή κολλαγόνου, οδηγώντας έτσι σε αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού ουλής.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, εξέτασε 30 ασθενείς για να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητα του τζέλ σιλικόνης για τη θεραπεία υπερτροφικών ουλών και χηλοειδών. Οι υπερτροφικές ουλές είναι ουλές ανυψωμένες και κόκκινες, ενώ τα χηλοειδή συνεχίζουν να αναπτύσσονται πέρα από τα αρχικά όρια των ουλών με αρκετά ανυψωμένη και συχνά ογκώδη εμφάνιση. Σε αυτή τη μελέτη, οι ασθενείς έκαναν χρήση gel σιλικόνης στην περιοχή της ουλής δύο φορές την ημέρα. Μετά από 6 μήνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γέλη σιλικόνης πέτυχε 86% μείωση στην υφή, 84% στο χρώμα και 68% στο ύψος των ουλών.


Σύνοψη


Τα gel σιλικόνης αποτελούν την πρώτη επιλογή στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση ουλών. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και ασφαλή. Εμείς στο φαρμακείο μας σας προτείνουμε την Nourisil MD της Fagron, ένα μίγμα από 5 ιατρικές σιλικόνες και βιταμίνη Ε. Εκτός από τα ωφέλη της σιλικόνης που μόλις αναφέραμε, η βιταμίνη Ε βοηθάει επίσης στην ενυδάτωση και στην επούλωση της περιοχής, ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την δράση του gel σιλικόνης.


Το Nourisil MD της Fagron μπορείτε να το προμηθευτείτε κάνοντας κλίκ στο όνομα ή στην φωτογραφία που ακολουθεί.

 

Nourisil MD Silicone Gel Τζέλ Σιλικόνης Για Ουλές

Πηγές:
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2918339/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20354695
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4486716/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2918339/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2918339/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4486716/
Περί Πέππας Ιωάννης 26 Άρθρα
Φαρμακοποιός