Δηλητήριο της μέλισσας και καρκίνος του μαστού.

Δηλητήριο Μέλισσας Και Καρκίνος Του Μαστού

Ερευνητές βρήκαν ένα νέο αντικαρκινικό “όπλο” στο πιο απροσδόκητο μέρος, στο δηλητήριο της μέλισσας. Σε μια συναρπαστική νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Precision Oncology, το δηλητήριο της μέλισσας έδειξε να μπορεί να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα σχετικά ανέπαφα, τόσο σε in vitro μοντέλα όσο και σε ποντίκια.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι ότι όταν η δραστική ουσία, η μελιτίνη, απομονώθηκε και χορηγήθηκε μαζί με χημειοθεραπευτικά φάρμακα σε ποντίκια, ο συνδυασμός ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα αποτελέσματα είναι εξέχουσας σημασίας στην μάχη ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου του μαστού, που είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμοι και δεν ανταποκρίνονται καλά στις διαθέσιμες θεραπείες.


Το δηλητήριο είναι πολύ αποτελεσματικό στο να στοχεύει εκλεκτικά τα HER2-θετικά καρκινικά κύτταρα, μια μορφή καρκινικών κυττάρων, που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2 ( HER2), ο οποίος προωθεί την καρκινική ανάπτυξη. Ο HER2-θετικός καρκίνος του μαστού ανταποκρίνεται στα διαθέσιμα φάρμακα που στοχέυουν το HER2, αλλά είναι εξαιρετικά επιθετικός, με γρήγορη ανάπτυξη.

“Κανένας δεν είχε μέχρι τώρα συγκρίνει τις επιδράσεις του δηλητηρίου της μέλισσας ή της μελιτίνης σε όλους του υπότυπους καρκινικών και υγιών κυττάρων του μαστού”, δήλωσε η επικεφαλής Dr Ciara Duffy του Harry Perkins Institute of Medical Research. “Βρήκαμε οτι τόσο το δηλητήριο της μέλισσας όσο και η μελιτίνη,  μείωσαν σημαντικά, εκλεκτικά και γρήγορα, την διάρκεια ζωής των τριπλά-αρνητικών καρκινικών κυττάρων μαστού και των HER2-θετικών καρκινικών κυττάρων μαστού.”


Περίπου 10-20% όλων των καρκίνων του μαστού δεν ανταποκρίνονται σε καμία από τις θεραπείες που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Αυτές οι περιπτώσεις, ονομαζόμενες και τριπλά-αρνητικός καρκίνος του μαστού, είναι εξαιρετικά δύσκολες στην αντιμετώπιση, και η πρόγνωση είναι συνήθως κακή, με τον καρκίνο να είναι πιο πιθανό και να εξαπλωθεί και να επανεμφανιστεί, σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση του τριπλά-αρνητικού καρκίνου, αλλά δυστυχώς χωρίς επιτυχία.

Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα ανακάλυψε οτι η μελιτίνη θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό όπλο ενάντια και στον τριπλά-αρνητικό και στον HER-2 θετικό καρκίνο του μαστού, και ακόμη κατάφεραν να σχεδιάσουν μια ουσία που μπορεί πιο αποτελεσματικά να στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα.


” Η μελιτίνη ρύθμισε τη σηματοδότηση σε καρκινικά κύτταρα του μαστού μέσω της καταστολής της ενεργοποίησης ενός υποδοχέα που συνήθως εκφράζεται υπερβολικά στον τριπλά-αρνητικό καρκίνο του μαστού, και κατέστηλε την ενεργοποίηση του HER2, το οποίο υπερ-εκφράζεται στον HER2-θετικό καρκίνο του μαστού”, σύμφωνα με την Dr Duffy.

Το δηλητήριο της μέλισσας έδειξε μια αξιοθαύμαστη ιδιότητα να σκοτώνει επιλεκτικά τα HER2-θετικά και τα τριπλά-αρνητικά καρκινικά κύτταρα.
Το δηλητήριο καταστέλλει διεργασίες που οδηγούν σε υπερανάπτυξη και αναπαραγωγή του καρκίνου. Η Dr. Duffy επίσης παρατήρησε οτι το δηλητήριο της μέλισσας, είχε την ιδιότητα να δημιουργεί μικρές διατρήσεις στην επιφάνεια των κυττάρων, οδηγόντας τα έτσι στον θάνατο.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει οτι η χρήση προϊόντων απο μέλισσες, η λεγόμενη και απιθεραπεία, έχει την προοπτική να επιρρεάσει τις οικονομικές πτυχές της ερευνάς για τον καρκίνο παγκοσμίως. Είναι όμως ακόμη πολύ νωρίς στις έρευνες για το δηλητήριο της μέλισσας. Τα αποτελέσματα, τα οποία μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο σε ποντίκια και καλλιέργειες κυττάρων, δείχνουν οτι χρειάζεται παραπάνω έρευνα πριν βρεθούν πραγματικές εφαρμογές στην θεραπεία του καρκίνου. Ωστόσο, θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις στον τομέα της απιθεραπείας στην μάχη κατά του καρκίνου, και να δούμε εάν πραγματικά οι μέλισσες θα μας βοηθήσουν να τον νικήσουμε. 

Πηγές:

  1. https://www.scimex.org/newsfeed/venom-from-honeybees-found-to-kill-aggressive-breast-cancer-cells-australian-research-published-in-nature-precision-oncology
  2. https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/breast-cancer-her2-status.html
  3. https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/types-of-breast-cancer/triple-negative.html

 

Περί Πέππας Ιωάννης 26 Άρθρα
Φαρμακοποιός