Δηλητηρίαση απο αιθέρια έλαια

αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια μπορεί να μυρίζουν όμορφα, αλλά η κατάποσή τους μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα. Πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι δηλητηριάσεις από αιθέρια έλαια γίνονται όλο και πιο συχνές και πιο έντονες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και τα τελευταία στοιχεία από την Αυστραλία δείχνουν παρόμοια τάση και εκεί.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Medical Journal of Australia, αναλύει στοιχεία από το Κέντρο Πληροφοριών Δηλητηριάσεων της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSWPIC), το οποίο ασχολείται με περίπου τις μισές κλήσεις προς Κέντρα Πληροφόρησης για δηλητηριάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2018, η μονάδα κατέγραψε συνολικά 4.412 περιστατικά δηλητηρίασης από αιθέρια έλαια, περίπου τα δύο τρίτα των οποίων αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Ο αριθμός των κλήσεων αυξήθηκε από 1.011 το 2014-15 σε 1.177 το 2017 -18, αντιπροσωπεύοντας σημαντική αύξηση 16%.


Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές χημικές ενώσεις (δηλαδή εξατμίζονται εύκολα σε χαμηλές θερμοκρασίες) και εξάγονται από φυτικές πρώτες ύλες μέσω διαδικασίας απόσταξης, συνήθως με ατμό.

Χρησιμοποιούνται σε αρώματα, σαπούνια, και στην αρωματοθεραπεία, όπου τα αιθέρια έλαια λέγεται οτι ωφελούν τη συνολική υγεία χαλαρώνοντας το νευρικό σύστημα μέσω της όσφρησης. Ωστόσο, ορισμένοι προτείνουν να γίνεται εφαρμογή των ελαίων τοπικά ή ακόμα προτείνουν και κατάποση των ελαίων, κάτι για το οποίο οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν.


Τα αιθέρια έλαια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή τοξικότητα κατά την κατάποση, με τον βαθμό του κινδύνου να εξαρτάται από το χρησιμοποιούμενο έλαιο. Η έναρξη της τοξικότητας μπορεί να είναι ταχεία και μικρές ποσότητες (μόλις 5 mL) μπορούν να προκαλέσουν απειλητική για τη ζωή τοξικότητα σε παιδιά “, εξηγούν στην έκθεσή τους.

“Τα κλινικά συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν έμετο, κατάπτωση ή διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος και πνευμονία”.

Ορισμένα αιθέρια έλαια μπορούν επίσης να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία του σώματος, με μελέτες να δείχνουν ότι τόσο το αιθέριο έλαιο λεβάντα όσο και το tea tree, περιέχουν ενώσεις που μιμούνται τα οιστρογόνα και αναστέλλουν την τεστοστερόνη. Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων προεφηβικής γυναικομαστίας, όπου νεαρά αγόρια ανέπτυξαν αυξημένο στήθος μετά την επανειλημμένη εφαρμογή αυτών των ελαίων στο δέρμα τους. Σε όλες τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν μόλις σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τα έλαια.


Οι ερευνητές εξήγησαν ότι από όλες τις κλήσεις στο κέντρο δηλητηριάσεων, περίπου 80% ήπιαν κατά λάθος αιθέρια έλαια, αφού μπέρδεψαν το μπουκάλι για κάτι άλλο, και το 13% ήταν αποτέλεσμα θεραπευτικού σφάλματος. Ωστόσο, 105 άτομα – που αποτελούν το 2,4% του συνόλου – είχαν σκόπιμα πιεί τα έλαια, μετά από παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Δεδομένου ότι μόλις 5 ml αρκούν για να προκαλέσουν σοβαρή τοξικότητα, οι συγγραφείς τονίζουν ότι οι ισχύοντες κανονισμοί είναι ανεπαρκείς για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια, ειδικά των παιδιών.


Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε και εμείς να τονίσουμε ότι η κατάποση αιθέριων ελαίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, και σχεδόν χωρίς κανένα θεραπευτικό ώφελος. Στις λίγες περιπτώσεις που τα αιθέρια έλαια έχουν αποδεδειγμένες θεραπευτικές εφαρμογές, εμπιστευτείτε εγκεκριμένα σκευάσματα που τα περιέχουν στις σωστές ποσότητες, και μην κάνετε μόνοι σας αραιώσεις από καθαρό αιθέριο έλαιο. 

Πηγές:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15895251
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4721170/
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.5694/mja2.50403
  4. http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6318043.stm#sa-link_location=story-body&intlink_from_url=http%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fnews%2Fhealth-43429933&intlink_ts=1521417515116-sa
Περί Πέππας Ιωάννης 26 Άρθρα
Φαρμακοποιός