Καθημερινή έκθεση σε μπλε φως μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση

Νέα έρευνα

Blue Light

Η παρατεταμένη έκθεση σε μπλε φως, όπως αυτή που προέρχεται από το τηλέφωνο, τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή ή άλλα οικιακά σκεύη, μπορεί να επηρεάσει τη μακροζωία σας, ακόμα και αν δεν πέφτει απευθείας στα μάτια σας.

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον υποδηλώνει ότι τα μπλε μήκη κύματος που παράγονται από διόδους εκπομπής φωτός, βλάπτουν κύτταρα στον εγκέφαλο καθώς και στον αμφιβληστροειδή.


Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στο Aging and Mechanisms of Disease  αφορούσε έναν ευρέως χρησιμοποιούμενο σε έρευνες οργανισμό, τον Drosophila melanogaster, την κοινή μύγα των φρούτων, ένα σημαντικό οργανικό μοντέλο μελέτης, λόγω των κυτταρικών και αναπτυξιακών μηχανισμών που μοιράζεται με άλλα ζώα και ανθρώπους.

Η Jaga Giebultowicz, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Oregon, διεξήγαγε μια ερευνητική συνεργασία που εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι μύγες ανταποκρίθηκαν σε καθημερινή 12ωρη έκθεση σε μπλε φως LED – παρόμοιο με το κυρίαρχο μπλε μήκος κύματος σε συσκευές όπως τα τηλέφωνα και οι οθόνες – και διαπίστωσε ότι το φως επιτάχυνε τη γήρανση.


Οι μύγες που υποβλήθηκαν σε καθημερινούς κύκλους 12 ωρών στο φως και 12 ωρών στο σκοτάδι είχαν μικρότερες ζωές σε σύγκριση με τις μύγες που διατηρούνταν σε απόλυτο σκοτάδι ή εκείνες που διατηρούνταν σε φως με τα μπλε μήκη κύματος φιλτραρισμένα. Οι μύγες που εκτέθηκαν σε μπλε φως παρουσίασαν βλάβη στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και στους εγκεφαλικούς νευρώνες και είχαν μειωμένη κινητικότητα – μειώθηκε η ικανότητα των μύγων να ανεβαίνουν στους τοίχους.

Μερικές από τις μύγες στο πείραμα ήταν τυφλές (δεν είχαν μάτια λόγω μίας μετάλλαξης) και ακόμη και αυτές οι μύγες χωρίς μάτια παρουσίασαν βλάβες στον εγκέφαλο και στην ικανότητα κίνησης, υποδηλώνοντας ότι οι μύγες δεν έπρεπε να βλέπουν το φως για να υποστούν τις αρνητικές επιδράσεις.


“Το γεγονός ότι το φως επιταχύνει τη γήρανση στις μύγες ήταν πολύ περίεργο για εμάς στην αρχή”, δήλωσε η Giebultowicz. «Μετρήσαμε την έκφραση κάποιων γονιδίων σε παλιές μύγες και βρήκαμε ότι κάποια προστατευτικά γονίδια εκφράζονταν αν οι μύγες μένουν στο φως, έτσι υποθέσαμε ότι το φως ρυθμίζει την έκφραση αυτών των γονιδίων. Αναρωτηθήκαμε τι υπάρχει στο φώς που προκαλεί αυτές τις βλάβες, και εξετάσαμε το φάσμα του φωτός. Ήταν ξεκάθαρο ότι, αν και το φως χωρίς μπλε συντόμευσε ελαφρά τη διάρκεια ζωής τους, μόνο το μπλε φως συντόμευσε δραματικά το χρόνο ζωής τους ».

Το φυσικό φως, σημειώνει η Giebultowicz, είναι ζωτικής σημασίας για τον κιρκαδικό ρυθμό του σώματος – τον 24ωρο κύκλο των φυσιολογικών διεργασιών όπως η δραστηριότητα του εγκεφαλικού κύματος, η παραγωγή ορμονών και η αναγέννηση των κυττάρων που είναι σημαντικοί παράγοντες στη διατροφή και τον ύπνο.


“Υπάρχουν όμως στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η αυξημένη έκθεση στο τεχνητό φως είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον ύπνο και τις ασθένειες του κιρκαδικού συστήματος”, ανέφερε. “Και με την επικρατούσα χρήση φωτισμού LED και οθονών, οι άνθρωποι εκθέτονται σε ολοένα και αυξανόμενες ποσότητες φωτός στο μπλε φάσμα, καθώς τα χρησιμοποιούμενα LEDs εκπέμπουν ένα υψηλό κλάσμα μπλε φωτός. Όμως αυτή η τεχνολογία LED, ακόμα και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, δεν έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά χρόνια ώστε να γνωρίζουμε τα αποτελέσματά της σε ολόκληρη την ανθρώπινη ζωή ».

Η Giebultowicz λέει ότι οι μύγες, αν τους δοθεί η επιλογή, αποφεύγουν το μπλε φως.

«Θα εξετάσουμε εάν ο μηχανισμός που κάνει τις μύγες να αποφεύγουν το μπλε φώς, σχετίζεται και με την μακροζωία», είπε.


Η Eileen Chow, βοηθός ερευνητή στο εργαστήριο της Giebultowicz, σημειώνει ότι η τεχνολογία και η ιατρική θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των επιζήμιων επιπτώσεων του φωτός εάν αυτή η έρευνα αποδειχθεί τελικά εφαρμόσιμη στον άνθρωπο.

“Η διάρκεια ζωής του ανθρώπου αυξήθηκε δραματικά τον περασμένο αιώνα, καθώς βρήκαμε τρόπους για τη θεραπεία ασθενειών και ταυτόχρονα περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο με τεχνητό φως”, δήλωσε. “Καθώς η επιστήμη αναζητά τρόπους να βοηθήσει τους ανθρώπους να είναι πιο υγιείς, ο σχεδιασμός ενός υγιέστερου φάσματος φωτός μπορεί να είναι μια πιθανότητα, όχι μόνο όσον αφορά την ποιότητα του ύπνου αλλά και την υγεία γενικότερα”.


Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τις βλαβερές επιπτώσεις. Υπάρχουν ειδικά γυαλιά που φιλτράρουν το μπλε φως και προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή σας. Τα τηλέφωνα, οι φορητοί υπολογιστές και άλλες συσκευές μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να μπλοκάρουν τις μπλε εκπομπές φωτός.

“Στο μέλλον, μπορεί να υπάρχουν τηλέφωνα που προσαρμόζουν αυτόματα το φάσμα φωτός που εκπέμπουν με βάση τη διάρκεια χρήσης”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Trevor Nash, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Oregon, ο οποίος ήταν πρωτοετής φοιτητής όταν άρχισε η έρευνα. “Αυτό το είδος τηλεφώνου μπορεί να είναι δύσκολο να κατασκευαστεί, αλλά θα έχει πιθανώς μεγάλη θετική επίδραση στην υγεία.”


Πηγές:

Περί Πέππας Ιωάννης 26 Άρθρα
Φαρμακοποιός