Γρίπη και Αντιγριπικό Εμβόλιο

Τί χρειάζεται να γνωρίζετε

Η εποχή του αντιγριπικού εμβολιασμού έφτασε. Ας δούμε λοιπόν μερικά βασικά πράγματα για την γρίπη και τον εμβολιασμό με το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς και μερικούς σχετικούς μύθους.

1. Πόσο σοβαρή είναι η εποχική γρίπη;

Η εποχική γρίπη αποτελεί μια ιογενή λοίμωξη που μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε. Τα συμπτώματα διαρκούν λίγες ημέρες, όμως οι ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα με χρόνια νοσήματα, ηλικιωμένοι, κλπ. ) μπορεί να νοσήσουν σοβαρά και να εμφανίσουν επιπλοκές.


2. Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα) ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα με ή μολυσμένες επιφάνειες.

3. Πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί από την εποχική γρίπη;

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός. Η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.


4. Εάν κάποιος έκανε πέρυσι το εμβόλιο της γρίπης, χρειάζεται να το κάνει και φέτος;

Ναι, πρέπει να εμβολιαστεί και φέτος με το νέο εμβόλιο της γρίπης.

5. Πότε πρέπει να γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός;

Η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι Οκτώβριος-Νοέμβριος κάθε έτους. Σε περίπτωση που δεν γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ’ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης.

6. Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της γρίπης;


Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70-90%. Η προστασία που παρέχει εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου που εμβολιάζεται, καθώς και από την ταύτιση των στελεχών του εμβολίου με αυτά που κυκλοφορούν την ίδια περίοδο στην κοινότητα.

7. Πόσο ασφαλές είναι το αντιγριπικό εμβόλιο;

Το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο είναι καλά ανεκτό και ασφαλές. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι: τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης και κακουχίας, μυαλγίες, αρθραλγίες και πυρετός. Μετά τον εμβολιασμό ενδέχεται να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. 


8. Ποιοί δεν πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο;

Οι αντενδέιξεις αφορούν τις εξής κατηγορίες:

  • άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου.
  • άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασς στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης.
  • άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain-Barré.
  • άτομα με πυρετό ίσως θα ήταν καλύτερο να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν το εμβόλιο.

ΜΥΘΟΙ

1. Κανείς δεν πεθαίνει απο την γρίπη

Πρόκειται ξεκάθαρα για μύθo. Μόνο στην χώρα μας, έως 24/3/19 καταγράφηκαν 127 θάνατοι απο την γρίπη, και 360 νοσηλευθέντες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

2. Το εμβόλιο μπορεί να μου προκαλέσει γρίπη

Όχι. Το εμβόλιο της γρίπης ΔΕΝ περιέχει “ζωντανούς” ιούς, οπότε δεν μπορεί να νοσήσει κάποιος λόγω εμβολίου. Μέσα στις φυσιολογικές παρενέργειες του εμβολίου, περιλαμβάνονται συμπτώματα όπως κόπωση, αρθραλγία, και ελαφρύς πυρετός. Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι εκδήλωση γρίπης, το άτομο δεν νοσεί, και δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό.


3. Έχει σοβαρές παρενέργειες

Οι πιθανές παρενέργειες όπως αναφέρθηκαν στην αρχή είναι πολύ ήπιες. Σοβαρές παρενέργειες όπως το σύνδρομο Guillain-Barré έχουν συχνότητα εμφάνισης 1 στο 1 εκατομμύριο

4. Έκανα το εμβόλιο άρα δεν θα αρρωστήσω/ το έκανα και αρρώστησα άρα δεν δουλεύει

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους. Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει εξασθενημένα τμήματα από συγκεκριμένους τύπους γρίπης, και παρέχει ανοσία ΜΟΝΟ για αυτούς τους τύπους. Άλλοι τύποι γρίπης που μπορεί να προκύψουν καθώς και άλλοι ιοί (όπως ο ιός του κοινού κρυολογήματος) ή βακτήρια, δεν καλύπτονται από το εμβόλιο.

5. Χρειάζεται να κάνω 2η δόση του εμβολίου

2η δόση χρειάζονται μόνο τα παιδιά κάτω τον 9 ετών που κάνουν πρώτη φορά στην ζωή τους το εμβόλιο της γρίπης. Ισχυρισμοί όπως ”δεν θα με πιάσει μόνο ένα μέχρι Μάρτη-Απρίλη”, ”αρρωσταίνω εύκολα άρα καλύτερα να κάνω και δευτερο” κλπ., δεν ευσταθούν και δεν βασίζονται σε καμία επίσημη κατευθυντήρια οδηγία από επίσημο φορέα όπως CDC, EMA, FDA, ΕΟΦ, ΚΕΕΛΠΝΟ, κλπ.


6. Δεν πρέπει να κάνω το εμβόλιο επειδή είμαι έγκυος

Μεγάλο λάθος. Οι έγκυες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς εκτός του ότι μπορεί να έχουν εξασθενημένο οργανισμό, έστω και μια σχετικά απλή επιπλοκή της γρίπης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

7. Δεν κάνει να φάω αυγό, ψάρι, σοκολάτα πριν/μετά το εμβόλιο

Όχι, όχι και πάλι όχι. Είναι από τους μύθους που κουραζόμαστε να καταρρίπτουμε κάθε χρόνο, και δυστυχώς ποτέ δεν σταματάει. Ο μύθος αυτός μάλλον προέκυψε από το ότι τα εμβόλια της γρίπης ενδέχεται να περιέχουν υπολλείματα αυγού λόγω της μεθόδου παραγωγής τους. Έτσι, υπάρχει ένας μικρός περιορισμός στα άτομα με σοβαρή αλλεργία στο αυγό και τα πουλερικά, να αποφύγουν το εμβόλιο. Σε άτομα που δεν έχουν αλλεργία στα αυγά, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ διατροφικός περιορισμός, ούτε για πρίν ούτε για μετά τον εμβολιασμό.

Περί Πέππας Ιωάννης 26 Άρθρα
Φαρμακοποιός