Αλκοόλ στην πανδημία: Μία επικίνδυνη διέξοδος

Αλκοόλ και πανδημία

Είναι ευρέως αποδεκτό πως η πανδημία COVID-19 αποτελεί μία ιδιαίτερα στρεσογόνα κατάσταση. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως με το πέρας αυτής της κατάστασης, μία νέα πανδημία ψυχικής υγείας θα μας περιμένει. Σε περιόδους έντονου στρες οι άνθρωποι στρέφονται συχνά στην κατανάλωση αλκοόλ.

Ειδικότερα, μέσα από την έρευνα φαίνεται πως μετά από καταστροφικά γεγονότα, όπως μεγάλες φυσικές καταστροφές ή τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώνεται σημαντική αύξηση στην κατάναλωση αλκοόλ. Το γεγονός αυτό εξηγείται σημαντικά από τις ηρεμιστικές επιδράσεις του αλκοόλ. Ιδιαίτερα τώρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdown, οι άνθρωποι έχοντας την ανάγκη να χαλαρώσουν και να διαφύγουν από τη δύσκολη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται λόγω του περιορισμού, καταφεύγουν συχνά στην κατάναλωση αλκοόλ.


Ο συνολικός αντίκτυπος της COVID-19 στη χρήση αλκοόλ δεν είναι ακόμη γνωστός αλλά τα ποσοστά φάνηκαν να αυξάνονται ήδη από τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Και λαμβάνοντας υπόψιν πως πανδημία COVID-19 έχει μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση από προηγούμενα τραυματικά γεγονότα, χαρακτηριζόμενη από έντονη κοινωνική απομόνωση, περιορισμένη κοινωνική υποστήριξη, δύσκολη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και αξιοσημείωτες οικονομικές συνέπειες, θα μπορουσε να έχει και μία πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην κατανάλωση αλκοόλ στον γενικό πληθυσμό.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει από την αυξημένη κατάναλωση αλκοόλ είναι μεγάλος. Ένα άτομο προσαρμόζεται γρήγορα στις ηρεμιστικές επιδράσεις της αιθυλικής αλκοόλης και για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, σταδιακά, είναι αναγκαίες αυξημένες δοσολογίες. Η νηφάλια κατάσταση γίνεται άβολη και μουντή για το άτομο από τη μία ημέρα στην άλλη. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες και στη διάθεση, καθώς το άτομο αρχίζει να αισθάνεται πως δεν μπορεί να απολαύσει ευχάριστες στιγμές στη ζωή του χωρίς την παρουσία και τη διέγερση του αλκοόλ. Συνάμα, η ευερεθιστότητα του σε σχέση με απλά πράγματα της καθημερινότητας μπορεί να αυξηθεί. Αυτό τελικά, αυξάνει και το στρες. Κι έτσι, ενώ βραχυπρόθεσμα το αλκοόλ βοηθούσε στη μείωση του στρες του ατόμου, σταδιακά και μακροπρόθεσμα έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του και την επαφή του με τους άλλους.


Επιπλέον, σχετικά με τους ανθρώπους που έχουν ήδη παρελθόν με το αλκοόλ και την εξάρτηση, η περίοδος της πανδημίας αποτελεί πρόκληση. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν υποτροπές λόγω της κοινωνικής απομόνωσης και του εγκλωβισμού που χαρακτηρίζουν τη συνθήκη της πανδημίας. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό για τα πιο ευάλωτα προς το αλκόολ άτομα να είναι αρκετά ενήμερα για τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους,να αναγνωρίσουν εγκαίρως τα πρώιμα σημάδια μίας υποτροπής και φυσικά, να ζητήσουν υποστήριξη από κοντινά πρόσωπα, ειδικούς που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν και αντίστοιχες δομές.

Είναι λοιπόν αναγκαίο, να υιοθετούμε διαφορετικές στρατηγικές απέναντι στην αντιμετώπιση του στρες και να μην προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τη συναισθηματική μας δυσκολία με μόνο μας εργαλείο το αλκοόλ. Η άσκηση, η επικοινωνία με τους δικούς μας ανθρώπους- ακόμη και μέσω της τεχνολογίας, η επαφή με τη φύση- ακόμη και κάτω από περιορισμούς, η σωστή διατροφή και φυσικά, η αναζήτηση βοήθειας, είναι κάποιοι από τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης που διαθέτουμε και που γνωρίζουμε τεκμηριωμένα ότι μπορούν να είναι ωφέλιμοι.

Αναφορικά με την επιζήμια κατανάλωση αλκοόλ, η αναγνώριση της όσο και σε εμάς τους ίδιους όσο και στους δικούς μας ανθρώπους και φυσικά, η έγκαιρη παρέμβαση είναι στοιχεία- κλειδιά στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό του προβλήματος.

Περί Μακρίνα Θεοδώρου 2 Άρθρα
Ψυχολόγος, Απόφοιτος Τμήματος Ψυχολογίας Παντείου Ειδικευόμενη Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας Στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο